Оголошення

 


ДЕРЖАВНА  СЛУЖБА УКРАЇНИ З ПИТАНЬ БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ТА ЗАХИСТУ СПОЖИВАЧІВ

     ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ  ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ

В ПОЛТАВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

МАШІВСЬКЕ РАЙОННЕ УПРАВЛІННЯ

вул. Остапенка, 3, смт. Машівка, Полтавська область, 39400, тел (05364) 9-22-92

e-mail: mash.udpcc@i.ua, код ЄДРПОУ: 40358617

Як уберегтися від ботулізму та опісторхозу

в теплий період року

 

         З настанням тепла підвищується небезпека поширення інфекційних захворювань, зокрема ботулізму і опісторхозу.

         Ботулізм — інфекційне захворювання, дуже тяжке, як правило, виникає на фоні повного благополуччя (здоров’я).

При отруєнні в першу чергу страждає нервова система. Основною причиною захворювання є продукти домашнього приготування — овочеві, грибні, м’ясні, рибні консерви, сирокопчені окости, солена, в’ялена та копчена риба.

         Потрапляння збудника в продукти можливе на різних етапах виготовлення вище вказаних продуктів в домашніх умовах, при невиконанні ряду гігієнічних вимог: не якісному очищенні та промивці риби, овочів, фруктів перед консервуванням, необережному видаленні кишечника, при та після розробки туші.

         Опісторхоз, або біогельмінтоз спричинюють гельмінти. Характеризується хронічним перебігом з переважним ураженням жовчних утворень, печінки і підшлункової залози. Хвороба реєструється у багатьох областях України, в тому числі на Полтавщині. Це зумовлено поєднанням природних і соціальних факторів, зокрема велика кількість озер, водоймищ, річок.

         Також інфікуванню сприяє поширення любительської риболовлі, питома вага риби у харчовому раціоні населення, вживання сирої риби та рибних відходів плотоїдними тваринами.

         Профілактика ботулізму та опісторхозу полягає у дотриманні встановлених правил копчення, соління, заморожування, термічної обробки її у домашніх умовах та включає в себе комплекс правил:

  • рибу, яку тільки піймали, негайно охолоджують або заморожують, перед посолом її необхідно обережно випотрошити, щоб не порушити цілісність кишкового тракту, та не забруднити м’язи риби його вмістом;
  • посол риби проводити тільки в охолодженому стані за температури не більше +4°C, дотримуватися технології приготування, бо за концентрації повареної солі більше 10% зупиняється виділення ботулотоксину;
  • ретельно промивати та просушувати овочі та особливо гриби перед консервуванням, дотримуватися температурного режиму при виготовленні консервів;
  • не їсти бомбажні консерви або при підозрі на їхню недоброякісність;
  • не купувати копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
  • дозволяється їсти грибні та рибні консерви тільки промислового виробництва, адже технологія та рецептура виготовлення таких продуктів розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням лабораторного контролю;
  • не вживати морожену рибу у вигляді «строганини»/«патанки», корейської рибної страви «хе», а також свіжовиловленої («парної») риби;
  • ретельно мити руки і кухонний інвентар після обробки сирої риби;
  • не слід пробувати на вміст солі сирий рибний фарш.

         Слід пам’ятати, що хворобу легше попередити, ніж лікувати, за перших ознак захворювання негайно зверніться до медичних фахівців.

         Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.

 

 

Начальник Машівського районного Управління Держпродспоживслужби

в Полтавській області                                                         А.Г. Міщенко

 

 

22.05.2018


    Машівська дитяча школа  естетичного  виховання   

                   Оголошує набір учнів  на інструменти:

 

 

 

Акардеон.              Духові інструменти (труба,флейта)

Баян.                      Скрипка.

Гітара.                    Сольний та хоровий спів.

Домра.                    Ударні інструменти.

Фортепіано.                                                        Тел.:    095-109-16-25     097-592-35-29

8.06.2017

Логін: *

Пароль: *