Оголошення
Повідомлення про початок процедури проведення громадських слухань с.Рубанівка
Повідомлення про оприлюднення заяви.
Креслення та ПЗ села Олексіївка.
ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ З ПИТАНЬ БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ТА ЗАХИСТУ СПОЖИВАЧІВ
ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ
В ПОЛТАВСЬКІЙ ОБЛАСТІ
МАШІВСЬКЕ РАЙОННЕ УПРАВЛІННЯ
вул. Остапенка, 3, смт. Машівка, Полтавська область, 39400, тел (05364) 9-22-92
e-mail: mash.udpcc@i.ua, код ЄДРПОУ: 40358617
Як уберегтися від ботулізму та опісторхозу
в теплий період року
З настанням тепла підвищується небезпека поширення інфекційних захворювань, зокрема ботулізму і опісторхозу.
Ботулізм — інфекційне захворювання, дуже тяжке, як правило, виникає на фоні повного благополуччя (здоров’я).
При отруєнні в першу чергу страждає нервова система. Основною причиною захворювання є продукти домашнього приготування — овочеві, грибні, м’ясні, рибні консерви, сирокопчені окости, солена, в’ялена та копчена риба.
Потрапляння збудника в продукти можливе на різних етапах виготовлення вище вказаних продуктів в домашніх умовах, при невиконанні ряду гігієнічних вимог: не якісному очищенні та промивці риби, овочів, фруктів перед консервуванням, необережному видаленні кишечника, при та після розробки туші.
Опісторхоз, або біогельмінтоз спричинюють гельмінти. Характеризується хронічним перебігом з переважним ураженням жовчних утворень, печінки і підшлункової залози. Хвороба реєструється у багатьох областях України, в тому числі на Полтавщині. Це зумовлено поєднанням природних і соціальних факторів, зокрема велика кількість озер, водоймищ, річок.
Також інфікуванню сприяє поширення любительської риболовлі, питома вага риби у харчовому раціоні населення, вживання сирої риби та рибних відходів плотоїдними тваринами.
Профілактика ботулізму та опісторхозу полягає у дотриманні встановлених правил копчення, соління, заморожування, термічної обробки її у домашніх умовах та включає в себе комплекс правил:
- рибу, яку тільки піймали, негайно охолоджують або заморожують, перед посолом її необхідно обережно випотрошити, щоб не порушити цілісність кишкового тракту, та не забруднити м’язи риби його вмістом;
- посол риби проводити тільки в охолодженому стані за температури не більше +4°C, дотримуватися технології приготування, бо за концентрації повареної солі більше 10% зупиняється виділення ботулотоксину;
- ретельно промивати та просушувати овочі та особливо гриби перед консервуванням, дотримуватися температурного режиму при виготовленні консервів;
- не їсти бомбажні консерви або при підозрі на їхню недоброякісність;
- не купувати копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
- дозволяється їсти грибні та рибні консерви тільки промислового виробництва, адже технологія та рецептура виготовлення таких продуктів розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням лабораторного контролю;
- не вживати морожену рибу у вигляді «строганини»/«патанки», корейської рибної страви «хе», а також свіжовиловленої («парної») риби;
- ретельно мити руки і кухонний інвентар після обробки сирої риби;
- не слід пробувати на вміст солі сирий рибний фарш.
Слід пам’ятати, що хворобу легше попередити, ніж лікувати, за перших ознак захворювання негайно зверніться до медичних фахівців.
Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.
Начальник Машівського районного Управління Держпродспоживслужби
в Полтавській області А.Г. Міщенко
22.05.2018
Машівська дитяча школа естетичного виховання
Оголошує набір учнів на інструменти:
Акардеон. Духові інструменти (труба,флейта)
Баян. Скрипка.
Гітара. Сольний та хоровий спів.
Домра. Ударні інструменти.
Фортепіано. Тел.: 095-109-16-25 097-592-35-29
8.06.2017