Згідно Закону України 3651-д орган місцевого самоврядування «Старицьківська сільська рада» (код ЄДРПОУ: 21047419) був реорганізований і увійшов до складу Коломацької громади

Для можливості відновлення сайту дзвоніть за телефонами: (0432) 55-43-70 - Метастудія (Вінниця)
Vlada.ua - розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування

МАШІВСЬКЕ РАЙОННЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ

               Останнім часом почастішали випадки звернень громадян району  до органів виконавчої влади, Машівського  районного управління Головного управління   Держпродспоживслужби в Полтавській області   з приводу порушення правил застосування пестицидів та агрохімікатів малими  та великими господарствами, власниками  присадибних ділянок в межах, або поблизу населених  пунктів.
              Безконтрольне використання засобів захисту рослин може призводити до отруєнь мешканців, загибелі бджіл та інших сільськогосподарських тварин, прилеглих до оброблених полів населених пунктів.
      Так в травні цього року до районного управління  надійшло  звернення від громадян  району стосовно застосування пестицидів і агрохімікатів в межах та   поблизу населеного пункту земельних ділянок, які здані в оренду, самохідними обприскувачами. Практика показує, що в умовах населених місць, як правило,  неможливо  витримати необхідний санітарний розрив, при використанні  навіть простих  механічних засобів. Використання ранцевих оприскувачів в умовах безпосереднього сусідства із прилеглими територіями також не може стовідсотково гарантувати неможливість  їх забруднення.


      Зважаючи на це, з метою попередження виникнення отруєнь серед населення, Машівське районне управління  закликає Вас посприяти у проведенні роз’яснювальної роботи серед  керівників  сільськогосподарських підприємств та власників земельних ділянок дотримуватись чинного санітарного законодавства при застосуванні  пестицидів та агрохімікатів, а саме: застосовувати пестициди і агрохімікати у вечірні (з 18 до 22) та ранкові  (до 10) години при температурі не вище +22°С в безвітряну погоду за 500 м від межі населеного пункту  - при вентиляторному обприскуванні, за 300 м - при штанговому обприскуванні, при авіаційному - за 1000 м. При обробках встановлюються санітарно-захисні зони від меж оброблюваних ділянок до водних джерел: при наземному методі з використанням гранульованих форм пестициду – 300 м, обприскуванні – 500 м, при авіа методі - 1000м (до рибогосподарських водойм не менше 2000 м). Проведення будь-якого виду сільськогосподарських робіт (в т.ч. і ручних) на ділянках, де були застосовані пестициди, дозволяється тільки після закінчення  передбачених безпечних строків до препарату, що вноситься. Протягом доби забороняється проведення ручних робіт на ділянках, які межують з обробленими пестицидами ділянками. Завчасно, але не менше чим за 2 доби до проведення кожної хімічної обробки  необхідно сповістити населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об’єктів, пасічників про місця і методи застосування пестицидів.
    У період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні знаки.  Для обробки індивідуальних  садів і городів в межі населеного пункту необхідно застосовувати  малотоксичні та малолеткі препарати, які дозволені для роздрібного продажу і не порушувати зазначені на упаковці рекомендації по безпечному застосуванню засобів захисту. Колодязі і побутові свердловини (трубчаті колодязі) повинні бути надійно укриті та захищені їх позатрубні простори. Всі види робіт із  пестицидами та агрохімікатами повинні проводитись із суворим дотриманням техніки безпеки – працювати у водонепроникному одязі, взутті та рукавицях, захисних окулярах, респіраторі чи протигазі.
    Під час проведення робіт не можна їсти, пити, палити,  приступати до роботи в голодному, хворобливому або стомленому стані, у стані алкогольного  чи наркотичного   сп'яніння. По закінченню робіт засоби індивідуального захисту необхідно знімати в такій послідовності: не знімаючи з рук, вимити гумові рукавички в 3 - 5 % розчині кальцинованої соди або у розчині вапняного молока і обмити їх водою, після чого зняти чоботи, комбінезон, захисні окуляри і респіратор. Повторно промити гумові рукавички не знімаючи з рук у знешкоджувальному розчині, а потім у воді і зняти їх.  Промити гумову частину респіратора (протигаза) теплою водою з милом, продезінфікувати ватним тампоном, змоченим у спирті або 0,5 % розчині марганцевокислого калію, потім ще раз обмити в чистій воді і висушити. Прополоскати порожнину рота і носа, помити руки й обличчя теплою водою з милом, при можливості прийняти душ. Не зберігати засоби індивідуального захисту в одному приміщенні з пестицидами. Тару з-під пестицидів використовувати тільки за призначенням.
    У разі обробітку пестицидами та агрохімікатами земельних ділянок , які розташовані в межах населених пунктів, з власниками землі проводити роз’яснювальну роботу, з орендарями – розривати угоди оренди.

 Начальник Машівського районного 
 Управління Головного управління
 Держпродспоживслужби 
 в Полтавській області                                                                А.Г.Міщенко

« повернутися до списку новин


Розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування
Пропонуємо веб-платформи по створенню власного веб-сайту державним органам влади, органам місцевого самоврядування та державним установам
Gromada.org.ua, Rda.org.ua, Rayrada.org.ua, School.org.ua, Osv.org.ua

Логін: *

Пароль: *