ЗВЕРНЕННЯ
вул. Остапенка, 3, смт. Машівка, Полтавська область, 39400, тел (05364) 9-17-92
e-mail: mash.udpcc@i.ua, код ЄДРПОУ: 40331794
Ботулізм – це вкрай небезпечно
Управління Держпродспоживслужби в Машівському районі повідомляє, що
за оперативними даними в Україні зареєстровано 4 випадки захворювань на ботулізм, з них 1 летальний, які пов’язані із вживанням риби в’яленої промислового виробництва, придбаної у торгівельній мережі.
Крім того, 22 травня випадок захворювання на ботулізм зареєстровано і в Полтавській області. Потерпіла 31-річна мешканка Полтавського району. Своє захворювання вона пов’язує із вживанням риби в’яленої, придбаної з торгівельних павільйонів у с. Терешки Полтавського району.
Застерігаємо, ботулізм – інфекційне захворювання, що відноситься до харчових отруєнь. Мікроби, що викликають ботулізм, - суворі анаероби, живуть без доступу кисню; найхарактерніша і підступніша їх властивість - здатність виробляти в анаеробних умовах токсини - отрута великої сили. Токсини виробляються при зростанні і розмноженні мікробів ботулізму в різних консервованих продуктах: рибі, шинці, а також в організмі людини і тварин. Захворювання виникає раптово після вживання не доброякісних продуктів: маринованих грибів і огірків, риби (в'яленої, соленої, копченої), м'ясних продуктів (шинки, ковбаси), овочевих і фруктових консервів, що готувалися в домашніх умовах і зберігалися при кімнатній температурі.
Найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки.
Також необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.
З метою попередження харчових отруєнь необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:
- не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються;
- швидкопсувні продукти зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації;
- ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;
- сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим розроблювальним інвентарем (ножі, дошки);
- захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках з рук у приватних осіб.
Держпродспоживслужба рекомендує тимчасово утриматись від вживання в їжу в’яленої риби виробництва ФОП Меркулов А.В. та ТОВ «Чудо-ЮДО» міста Світловодськ Кіровоградської області. У разі придбання у торгівельних мережах в’яленої риби зазначених вище виробників повернути цю продукцію до місця продажу.
У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання, пронос тощо) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.
Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати.
В.о. начальника Управління Держпродспоживслужби в Машівському районі А.Г. Міщенко